Ben je klaar voor je praktisch rijexamen ?

Je hebt een aantal rijlessen achter de rug en van je rij-instructeur krijg je het verlossende woord: jouw praktijkexamen wordt aangevraagd! Misschien krijg je vanaf dat moment te maken met een flinke dosis zenuwen, maar in dit artikel doen wij ons best om je een beetje gerust te stellen. Natuurlijk, de examinator heeft in zijn hoofd een lijstje van bepaalde vaardigheden die je onder de knie moet hebben. Maar wist jij al dat er best wat ruimte gecreëerd kan worden, en dat er belangrijkere zaken zijn dan of jij die paar centimeter meer of minder van de stoep af had moeten parkeren? Nee? Lees dan verder!

Dit is wat telt !

We kunnen kort zijn als het gaat om je praktijkexamen. Je moet goed en veilig kunnen rijden. Het vergeten van richting aangeven kan een keer gebeuren (als het maar niet de hele tijd gebeurt), je kunt een keer iets te hard door een bocht rijden, of juist het verkeer een beetje ophouden door je motor af te laten staan bij een stoplicht. Dit zijn kleine foutjes die een examinator best een keertje door de vingers kan zien. Maar weet jij wat het állerbelangrijkst is tijdens een praktijkexamen?
Dat je je examinator op een vlotte, veilige manier rondrijdt en weer terugbrengt naar het examencentrum. Als jij laat zien dat je wéét hoe het hoort, of het nu helemaal vlekkeloos verloopt of niet, dan heb jij al een grotere kans op slagen. 

Heb vertrouwen in jezelf !

Laat je goede humeur en je rijvaardigheden niet beïnvloeden door onnodige zenuwen, maar probeer je te bedenken dat het voor de examinator het belangrijkst is dat jij je veilig weet voort te bewegen op de openbare weg. Als je met deze instelling je examen ingaat en laat zien dat je vertrouwen hebt in je rijvaardigheid, zijn de eerste punten al gescoord! Als je het prettig vindt, kun je je examinator van tevoren vragen waar hij op gaat letten en welke vaardigheden hij zeker terug wil zien tijdens het examen. Op deze manier heb je bepaalde punten waar je je specifiek op kunt concentreren. We geven je ook graag nog enkele andere tips voor het praktijkexamen:

  • Veiligheid is altijd prioriteit nummer 1! Houd dat in je achterhoofd en probeer tijdens het examen niet ‘stoer te doen’ om indruk te maken op de examinator. 
  • Kijk goed in je spiegels tijdens de rit en houd in de gaten wat er om je heen allemaal gebeurt.
  • Let goed op borden die maximum snelheden aangeven.
  • Raak niet in paniek als iets niet lukt of als je auto afslaat. Blijf rustig en probeer de handeling opnieuw of corrigeer deze op de meest veilige manier.

Rijopleiding ASCO wenst je alvast veel succes met je praktijkexamen!

bekijk meer handige video's
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.