Juiste zithouding achter het stuur

Vaak vergeten, maar enorm belangrijk: een goede zithouding achter het stuur. Alleen als je op de juiste manier zit kun je veilig en comfortabel rijden. En raak je minder snel vermoeid, heb je een beter zicht en voel je duidelijker wat de auto doet. Je kunt sneller en veiliger reageren en de passieve veiligheidssystemen zullen het meest effectief zijn.

Tijdens jouw rijopleiding leren we je natuurlijk hoe je jouw stoel goed instelt. Om de juiste zithouding achter het stuur in te nemen, zodat het daar in ieder geval niet aan zal liggen. 

In 5 stappen de juiste zithouding

Benieuwd hoe je zorgt voor de juiste zithouding in de auto? We zetten het in 5 stappen voor je op een rij:

 1. Positie van de stoel in de auto
  Zorg dat de auto op de handrem staat en trap de koppeling (de rem bij een automaat) volledig in. Zorg dat je bovenbeen op de stoelzitting rust en je de pedalen eenvoudig kunt bedienen.
  Tip: schuif de stoel naar achteren als je je bovenbeen bij intrappen ‘omhoog’ duwt en schuif naar voren als je het pedaal niet maximaal kunt intrappen.
 2. Hoogte van het stuur
  Zorg er met de hoogte van het stuur voor dat je de snelheidsmeter en andere gegevens op het dashboard goed kunt lezen.
  Tip: het stuur is vaak in zowel de hoogte als de lengte verstelbaar. Gebruik de beide functies.
 3. Positie ven de rugleuning
  Leg je polsen op de bovenkant van het stuur. Zorg dat je schouders het contact met de rugleuning niet verliezen. Pas de rugleuning aan om ervoor te zorgen dat je niet te ver weg zit.
  Tip: omklem het stuur met je handen en laat ze zakken tot ‘kwart voor drie’. Zorg dat je met gebogen ellebogen achter het stuur zit.
 4. Afstellen van de hoofdsteun
  Stel de hoofdsteun zo af dat je gehele achterhoofd volledig op de steun rust. Een te hoge of te lage hoofdsteun kan het risico op een whiplash bij een aanrijding vergroten, dus neem hier even rustig de tijd voor.
 5. Hoogte van de gordel
  Pas de hoogte van de gordel aan bij de bevestiging linksboven (of rechtsboven als passagier) aan de auto. Zorg voor een zo diagonaal mogelijke band vanaf je schouder naar je middel.
bekijk andere handige video's
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.