Niet geslaagd ? Wat nu..

Je zult zeker niet de eerste zijn als het jou overkomt: na enkele rijlessen, je theorie-examen en het enorm uitkijken naar dat moment waarop je je rijbewijs in ontvangst neemt, zak je de eerste keer voor je praktijkexamen. Je zult geneigd zijn goed te balen, misschien is dat nog wel zacht uitgedrukt.
In zo’n geval kun je je het beste bedenken dat je niet de eerste, de enige of de laatste bent die niet gelijk zijn rijbewijs haalt en dat je deze kans kunt aangrijpen om verbeterpunten weg te werken. Hoe kun je dat het beste doen? Wij leggen het je uit!

Oefenen, oefenen, oefenen!

Zak je na je eerste praktijkexamen? Spreek dan gelijk een datum af met je rij-instructeur voor een nieuwe rijles (als dat kan). Belangrijk is namelijk dat je niet ontmoedigd raakt maar dat je gelijk aan de slag gaat met wat er mis ging tijdens het examen. Heb je tijdens het examen bijvoorbeeld moeite gehad met een rotonde, of met invoegen op de snelweg? Dan kun je je hierop gaan concentreren in de komende rijlessen. Vaak heeft je rij-instructeur bij je in de auto gezeten met het examen, wat heel gunstig voor je is. De instructeur weet tenslotte of je fouten gemaakt hebt die ‘toevallig’ waren, met zenuwen te maken hadden of die echt aantonen waar je gewoon nog niet goed genoeg in bent.
Oefenen is dus het sleutelwoord!

Vraag om tips en neem je tijd

De meeste examinatoren zijn de ergste niet. Ga je praktijkexamen doen, wees er dan op voorbereid dat je ook kunt zakken. In dat geval is het handig om gelijk je examinator om tips te vragen. Ook hij/zij kan nuttige aanvullingen hebben op het oefenen dat je al met je rij-instructeur doet. Verwacht niet dat je na 1 rijles gelijk weer examen kunt doen! Hier kan wat tijd tussen zitten, vooral als je bepaalde handelingen echt nog beter onder de knie moet krijgen. Luister dus ook naar je rij-instructeur, deze heeft voldoende kennis en ervaring om in te kunnen schatten wat je nodig hebt.

Een goede rijschool, een ervaren rij-instructeur en realistische verwachtingen zorgen er allemaal voor dat jij beter presteert en je kans op slagen vergroot. Wil jij de beste begeleiding bij je rijlessen? Rijopleiding ASCO kan je helpen !

bekijk meer handige video's
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.