Spiegels afstellen in de auto

De spiegels afstellen in de auto: hoe kun je dat het best doen? Met de juiste aanpak verklein je jouw dode hoek, leg de juiste basis voor een goede kijktechniek en kun je veilig de weg op.

De spiegels zorgen ervoor dat je zoveel mogelijk rondom de auto kunt zien. Dankzij de buitenspiegels kun je zowel naast je als achter je kijken, terwijl de binnenspiegel ervoor zorgt dat je alles achter je nog beter in de gaten kunt houden. Tenminste, als je de spiegels op de juiste manier afstelt natuurlijk.

Spiegels afstellen: buiten- en binnenspiegel

Auto’s beschikken over 3 spiegels. Het gaat om twee buitenspiegels (links en rechts) en een binnenspiegel. Je stelt ze op de volgende manier af:

  • Buitenspiegels afstellen

    Zet de auto op een vlakke achtergrond en neem je vaste rijhouding achter het stuur aan. Stel de spiegels zo in dat je zijkant van de auto nog net ziet. Stel de horizon in op driekwart hoogte in de spiegel.
  • Binnenspiegel afstellen

    Neem je vaste rijhouding achter het stuur aan. Gebruik twee handen om de linkerkant van de spiegel gelijk te stellen met de linkerkant van het achterraam. Laat de onderzijde van de spiegel samenkomen met de onderzijde van de achterruit.

Met de drie spiegels in deze afstelling maak je de dode hoek zo klein mogelijk. Wij oefenen graag met je om de spiegels goed af te stellen, om je daar tijdens de rijlessen goed op voor te bereiden. Check de spiegels voordat je begint aan het rij-examen en laat zien dat je weet hoe ze horen te staan. En controleer ze altijd voordat je de weg op gaat, zodra je het rijbewijs eenmaal hebt. In combinatie met de juiste kijktechniek verhogen ze de veiligheid op de weg enorm.

Dode hoek en kijktechniek

Ondanks de goede afstelling van de spiegels is er altijd sprake van een (kleine) dode hoek. Houd er rekening mee dat je naast de auto, scherp linksachter en scherp rechtsachter de auto zelfs in de spiegels niet kunt zien wat er gebeurt. Gebruik de kijktechniek om ook links en rechts van je te kijken, net als over je schouder op het moment dat je wilt afslaan of van baan wilt wisselen.
De kijktechniek helpt je de dode hoek goed in beeld te krijgen, zodat je veilig door het verkeer kunt bewegen.

bekijk meer handige video's
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.