Wanneer is de beste periode voor rijlessen ?

Rijlessen volgen is best wel eens spannend. Zeker als je met weinig ervaring in de spits moet rijden, of als je voor het eerst een regen- of sneeuwbui trotseert, vraag je je misschien wel eens af of je misschien niet beter eerder of later had kunnen beginnen met lessen. Maar is dit ook niet gewoon een gevalletje ‘het gras is altijd groener bij de buren’? Wij denken graag even met je mee. 

Rijlessen tijdens de (zomer)vakantie: waarom wel of niet?

Kies je voor het volgen van rijlessen in de zomervakantie? Dan heb je het grote voordeel dat het op de weg een stuk rustiger is, zeker tijdens de spits. Kinderen hoeven niet naar school te worden gebracht, en ook veel ouders zijn vrij. Dat scheelt al een heleboel drukte. Het kan heerlijk zijn om wat vlotter door te kunnen rijden, omdat er bijvoorbeeld minder fietsers op de rotonde zijn of omdat je niet met een hele rits auto’s achter elkaar rijdt.

Een ander voordeel van rijden in de zomer is dat het ‘s avonds wat langer licht blijft. Handig als je rijlessen graag in de avond volgt!

Bovendien is de kans groot dat je, als je nog naar school gaat of studeert tenminste, in de vakanties veel tijd hebt om je lessen te volgen. Toch kan die vakantie ook juist weer problemen opleveren voor je planning. De kans is namelijk groot dat ook je rij-instructeur graag nog op vakantie gaat, waardoor er een korte pauze kan ontstaan met het volgen van de lessen. Les je in de zomer, overleg dan goed met je rij-instructeur. Probeer waar mogelijk langer vooruit te plannen, zodat je wat meer zekerheid hebt en eventuele vakanties minder invloed hebben op je schema.

Rijles in de winter: slim, of juist niet ?

De gemiddelde leerling is al snel een paar maanden bezig met het behalen van zijn of haar rijbewijs. De kans bestaat dus dat je een tijdje te maken krijgt met winterse omstandigheden. De ene keer betekent dat sneeuw, de andere keer een storm of gewoon veel regen. Een groot voordeel van lessen in deze periode is dat je eigenlijk gelijk het meest pittige hebt gehad: het is lang en vroeg donker, en de kans op een winterse bui is vaak aanwezig. Hoewel het spannend is, krijg je gelijk de kans om te leren hoe je je redt op een gladde weg, of wat je doet als je door mist erg weinig ziet. Misschien vind je dit juist heel onprettig en wil je deze omstandigheden liever vermijden, maar als je de uitdaging aangaat heb je wel direct veel profijt van je praktijklessen. 

De beste optie

Eigenlijk is de conclusie dat je nooit de perfecte timing hebt voor het starten met rijlessen. Of juist wel, dat ligt aan hoe je het bekijkt. Als je straks eenmaal je rijbewijs hebt, zul je ook moeten wennen aan de verschillende weersomstandigheden en druktes. Je rij-instructeur zal je helpen bij het plannen van de rijlessen, om ervoor te zorgen dat je ervaring opdoet in verschillende situaties. De ene keer rijd je in de spits, de andere keer op een rustig landweggetje waar nauwelijks iemand komt. De ene keer heb je regen en bewolking, en de andere keer leer je wat je moet doen als je last hebt van die laagstaande zon. Kortom: ga lekker starten met de lessen wanneer je er klaar voor bent en vertrouw erop dat je instructeur jou goed leert om met alle situaties om te gaan.

Heb je vragen over je rijopleiding, of over de keuzes die je kunt maken? Neem dan gerust eens contact met ons op!

bekijk meer handige video's
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.