Winterbanden, zinvol of niet ?

En dan is het zover.. De zon verdwijnt, de temperatuur daalt en het wordt eerder donker. Oh nee..
De winter komt eraan! Dit betekent niet alleen dat je je teenslippers kan inruilen voor winterschoenen maar ook dat je je zomerbanden kan inwisselen voor winterbanden. Op het moment dat de herfst is aangebroken krijgen we al snel te maken met temperaturen onder de 10 graden.

Wanneer er dan sprake is van vorst, regen en sneeuw kan dat enorm veel invloed hebben op je remweg. Je kan daar echter invloed op hebben door je type band aan te passen aan de weersomstandigheden van een bepaald seizoen. Hieronder lees je hoe je het beste kunt omgaan met de veranderende weersomstandigheden en het type band waar je mee rijdt. Ook kan je lezen of de winterband wel echt nodig is. 

Wat zijn winterbanden eigenlijk?

Winterbanden onderscheiden zich van zomerbanden door twee belangrijke factoren:

  1. Profiel
  2. Rubbersamenstelling

Profiel van winterbanden

Met de profiel van een band worden de mooie ribbels op een band bedoeld. De profiel van de band dient voor de een goede grip op de weg maar ook voor de afvoer van het water om de goede grip te behouden.

Tussen een winter- en zomerband is een duidelijk verschil te zien bij de inkepingen in de profielblokken. Dit noemen we lamellen. Wanneer je rijdt met een winterband grijpen de lamellen zich op het wegdek om meer grip te krijgen. Dit komt doordat de lamellen op de band dwars zijn geplaatst. Met winterbanden heb je dus ook in bochten meer grip omdat de lamellen zigzaggend zijn aangebracht op de band.

Rubbersamenstelling

Een winterband heeft ook een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De rubbersamenstelling blijft bij lage temperaturen (onder de +7 graden) namelijk flexibel.
Doordat de rubbersamenstelling flexibel is kunnen ze makkelijker vervormen en heeft de winterband meer grip op het wegdek. 

Zijn winterbanden verplicht ?

Om heel direct antwoord te geven: nee. Maar er zijn uitzonderingen.
Zo is het in een aantal landen verplicht om met winterbanden te rijden. In Duitsland zijn winterbanden namelijk verplicht en in Luxemburg ook.

Wanneer je in een land rijdt waar winterbanden verplicht zijn ben je verplicht de regels te volgen. Doe je dit niet dan kan je daar een boete voor krijgen en heeft dit ook nog eens invloed op je aansprakelijkheid bij een ongeluk. Ga je in dus in de toekomst met de auto naar het buitenland zoek altijd eerst even wat de regels zijn die in dat land geleden.

Wat zijn de voordelen van winterbanden ?

Met winterbanden voel je je dus niet alleen veiliger, je bent het ook werkelijk. De kans op een ongeluk is met winterbanden gewoonweg kleiner. Sinds winterbanden in Duitsland verplicht zijn geworden, is het aantal ongevallen met gewonden zelfs gehalveerd. Ze zeggen het niet zomaar: meten is weten!

Of je nu met zomer- of winterbanden rijdt, het is altijd belangrijk om met de juiste bandenspanning te rijden. Het grootste voordeel van de winterband is dat het speciale rubber van de band ook bij koud weer flexibel blijft. Hierdoor heb je een betere wegligging en kortere remweg.

Wat zijn de nadelen van winterbanden ?

Het grootste nadeel van de winterband natuurlijk dat je er niet het hele jaar door mee kan autorijden omdat de winterband niet optimaal geschikt is voor het zomerse weer.  In de zomer heb je met winterbanden namelijk een langere remweg dan met zomerbanden. Dit komt doordat het profiel van de winterbanden is ontworpen voor het gebruik van rijden op een wegdek met sneeuw of regen. Het effect valt weg wanneer het wegdek helemaal droog is.

Wat kost een set winterbanden ?

Afhankelijk van de grootte van de band en het merk variëren de prijzen van een winterband van € 70 tot € 100

Let op! Goedkope winterbanden bestaan niet. Oriënteer je daarom altijd goed op de websites van een bandenmerk om negatieve verrassingen te voorkomen. Je moet ten alle tijden dezelfde regels blijven volgen die je met een zomerband ook volgt.

 

Met andere woorden wil ik hiermee zeggen dat winterbanden altijd een veilige investering zijn. Begin hier dus al in de herfst mee en niet pas wanneer het hartje winter is. Een set winterbanden kan je meerdere seizoenen gebruiken dus wanneer ze winterperiode voorbij is haal je ze er weer af en zet je opnieuw je zomerbanden erop. Denk er ook dan dat wanneer je ooit je auto verkoopt je je winterbanden “meegeeft” dit natuurlijk meerwaarde heeft voor een potentiële koper.

Handige weetjes

  • Winterbanden slijten even langzaam als een normale band.
  • Winterbanden zorgen voor een kortere remweg bij temperaturen onder de +7 °C.
  • Het gedeelte van de band dat in contact komt met het wegdek is gemaakt van een rubbersoort dat flexibel blijft bij temperaturen onder de +7 °C. Daardoor kunnen de lamellen beter vervormen en heeft de band meer grip.
  • De regelgeving voor winterbanden is in heel Europa verschillend en verandert voortdurend. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels als je in het buitenland gaat autorijden.
  • Wanneer de  letter ‘R’ in een maand voorkomt weet je vaak dat je te maken hebt met wisselende weersomstandigheden. Wacht dus niet de lang met het plaatsen van winterbanden.
Onze website maakt gebruik van cookies om je surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.