Algemene voorwaarden

Artikel 1 – Lesvoorwaarden voor de rijschool

  1. Je krijgt theorie- en/of praktijkles van een lesgever die in het bezit is van een stage- of instructietoelating uitgereikt en gecontroleerd door MOW Vlaanderen (Mobiliteit en Openbare Werken).

  2. Je krijgt zo veel mogelijk les van dezelfde lesgever. Het kan voorkomen dat je ook van een andere lesgever les krijgt, in het bijzonder wanneer een beperkte beschikbaarheid van je vrije tijd ertoe zou leiden dat je opleiding zich over een te lange periode zou uitstrekken, of in andere gevallen van overmacht waardoor je lesgever niet beschikbaar is.

  3. Één praktijkles duurt steeds 120 minuten, evaluatie inbegrepen. De lesgever mag in jouw lestijd geen andere zaken doen die niets met de rijles te maken hebben.

  4. De rijschool heeft voor het geval er iets gebeurt waarvoor zij ten opzichte van jou aansprakelijk is een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

  5. De rijschool heeft het recht om jou een bekwaamheidsattest (cat. B) te weigeren indien de lesgever oordeelt dat je niet bekwaam bent om de scholing alleen op de openbare weg verder te zetten. Tijdens de voorziene evaluatiemomenten zal de lesgever de vooruitgang in het leerproces met jou bespreken. Voor een bekwaamheidsattest moet je bovendien 20 uur effectief les gevolgd hebben.

  6. De rijschool dient op het einde van de lessencyclus een kopie van de inschrijvingskaart aan jou te overhandigen.

  7. De rijlessen starten en stoppen aan de rijschool op het afgesproken uur. Indien de kandidaat ervoor kiest om op een ander adres (bvb thuisadres) te starten en stoppen, zal de verplaatsing van de instructeur steeds tijdens de lestijd gebeuren.

Artikel 2 – Lesvoorwaarden voor de leerling

  1. Zorg er voor, dat je tijdig en op de afgesproken plaats voor de rijles klaar staat. Ben je iets te laat, wees dan gerust dat je lesgever altijd 30 minuten op de afgesproken plaats zal wachten. Ben je er dan nog niet, dan heeft de rijschool het recht de rijles te annuleren en deze toch in rekening te brengen.

  2. Een rijles of examenbegeleiding kan worden verplaatst of afgezegd zonder dat deze zal worden aangerekend, op voorwaarde dat de afzegging of verplaatsing gebeurt uiterlijk 3 werkdagen voor de geplande rijles of 5 werkdagen voor een examenbegeleiding. Indien je deze opzegtermijn niet respecteert, zal de rijles/examen worden aangerekend. Behalve bij dringende redenen zoals ziekte of plotseling overlijden van een naaste (tot 2e graad). Verlof, oproeping door de werkgever of een geplande ziekenhuisopname zijn voor de rijschool geen dringende redenen. Kosten van het examencentrum bij afzeggingen worden steeds op de kandidaat verhaald. De geannuleerde (en betaalde) lesuren komen niet in aanmerking voor het minimum aantal uren opgelegd door de wetgeving.

  3. Afwezigheid door dringende redenen , zoals vermeldt in punt 2, dient te worden gestaafd met een doktersattest dat dient te worden voorgelegd aan de rijschool uiterlijk binnen de 3 werkdagen na de geplande les of examenbegeleiding. Laattijdig overhandigde attesten worden niet meer aanvaard.

  4. De lesgever is vakkundig op het gebied van lesgeven. Luister dan ook goed naar hem of haar en volg alle gegeven aanwijzingen goed op.

Artikel 3 – Praktijkexamens

  1. Indien je het praktijkexamen aflegt met de rijschool onder begeleiding van de lesgever dan doe je de aanvraag voor het praktijkexamen op het secretariaat van de rijschool. De rijschool kan aan jou vragen om de retributie die aan het examencentrum dient betaald te worden te betalen bij het vastleggen van de examenafspraak. De dag van je praktijkexamen dient de minimum stage, vereist volgens jouw voorlopig rijbewijs, doorlopen te zijn.

  2. Bij het praktijkexamen cat. B moet je geldig voorlopig rijbewijs dat minstens 3 maand uitgereikt is, of een “Attest van aflevering van een voorlopig rijbewijs” voorleggen.

  3. Stel dat jouw examen niet doorgaat, dan geldt het volgende:
    Als je niet of te laat op je examen verschijnt vanwege oorzaken die aan jou toegerekend kunnen worden, dan moet je de kosten van het praktijkexamen (examenbegeleiding en toeslag van het examencentrum) betalen. Ook als bijvoorbeeld jouw examen niet doorgaat, omdat je niet de juiste geldige documenten kon tonen (zoals een geldig voorlopig rijbewijs of identiteitskaart), dan moet je deze kosten dragen.

  4. Als het praktijkexamen niet doorgaat wegens slecht weer, bijvoorbeeld door ijzel of sneeuw, of door een technisch defect aan de leswagen, dan hoef je geen kosten te betalen.

  5. Na elke twee mislukkingen voor het praktijkexamen cat. B dien je opnieuw zes uur praktijkles te volgen in de erkende rijschool.

Artikel 4 – Tarieven en betalingen

  1. Alle vergoedingen die je aan de rijschool betaalt zijn terug te vinden op de website of in het kantoor (21% BTW inbegrepen).

  2. Wat de praktijklessen betreft: als de leerling tijdens de verplaatsingen op de openbare weg niet achter het stuur plaatsneemt, zullen die verplaatsingen niet in aanmerking genomen worden voor de berekening van het aantal lesuren. Indien de lesgever plaatsneemt achter het stuur om pedagogische redenen, wordt dit als lestijd gerekend.

  3. Op het examencentrum dien je retributies te betalen om het examen af te leggen. Als je een praktijkexamen laattijdig annuleert (minder dan vier werkdagen vóór het examen voor de categorieën AM, A, BE of BE of minder dan 10 werkdagen voor alle andere categorieën) of afwezig bent dan dien je een toeslag te betalen die door het examencentrum aangerekend wordt. Een zaterdag wordt niet beschouwd als werkdag.

  4. Indien de kandidaat beslist om de rijopleiding te annuleren, kan dit kostenloos tot 3 dagen voor de geplande rijles. De rijschool zal in dit geval de nog op te nemen rijlessen pro-rata terugbetalen.

  5. Het is mogelijk om in meerdere termijnen te betalen. Zo is het mogelijk om in 1, 2 of 3 termijnen te betalen. Wanneer er gekozen wordt voor betalen in meerdere termijnen zal het totale bedrag vermeerderd worden met 4%.

  6. De abonnementen voor de online cursussen zijn steeds per maand. Deze maandelijkse abonnementen worden automatisch hernieuwd. Ze zijn niet terugbetaalbaar en kunnen elke maand opgezegd worden.

  7. “Elke factuur die gericht wordt aan de opdrachtgever-onderneming, waarvan het bedrag niet of niet volledig op de vervaldag is vereffend, wordt van rechtswege vermeerderd met een forfaitaire en niet verminderbare schadevergoeding, gelijk aan 10% van het verschuldigde bedrag, met een minimum van 150,00 EUR, zonder dat een ingebrekestelling nodig is, onverminderd de gerechts- en uitvoeringskosten. Bovendien is van rechtsweg een verwijlintrest verschuldigd overeenkomstig de wettelijke intrestvoet op grond van de Wet van 2 augustus 2002 tot bestrijding van de betalingsachterstand inzake handelstransacties, zonder dat hiertoe een voorafgaande ingebrekestelling nodig is, onverminderd de gerechts- en uitvoeringskosten. Elke begonnen maand wordt hierbij als een volledige maand beschouwd. Gedeeltelijke betalingen zullen eerst worden aangewend ter dekking van de kosten, intresten en schadevergoeding om daarna in mindering te worden gebracht van de hoofdsaldi.

     

    Elk factuur die gericht wordt aan de opdrachtgever-consument, waarvan het bedrag niet of niet volledig is vereffend na het verstrijken van een termijn van ten minste 14 kalenderdagen die ingaat op de derde werkdag nadat de leverancier/dienstverlener een kosteloze aanmaning heeft verstuurd per post of op de dag die volgt nadat de leverancier/dienstverlener een gratis aanmaning heeft verstuurd via elektronische weg, wordt vermeerderd met een forfaitaire schadevergoeding conform art. XIV.4 WER.

     

    Bovendien is er op dat moment een referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten verschuldigd overeenkomstig de wettelijke intrestvoet op grond van de Wet van 2 augustus 2002 tot bestrijding van de betalingsachterstand inzake handelstransacties, onverminderd de gerechts- en uitvoeringskosten. Elke begonnen maand wordt hierbij als een volledige maand beschouwd. Gedeeltelijke betalingen zullen eerst worden aangewend ter dekking van de kosten, intresten en schadevergoeding om daarna in mindering te worden gebracht van de hoofdsaldi.”

  8. Bij laattijdige betaling vervalt ook de garantie van de gemaakte afspraken en geplande lesmomenten.

Artikel 5 – Kwaliteitscontrole – bemiddeling

  1. Op regelmatige tijdstippen kan de rijschool jou bevragen (via e-mail of per brief) of de opleiding naar wens verlopen is. Wij vragen je deze evaluatieformulieren correct in te vullen.

  2. Bij een meningsverschil over het verloop van je opleiding kan je dit in de eerste plaats formuleren aan de directeur, Sam Janssens, telefonisch op 0468/277177 of via sam@rijopleidingasco.be. Indien het meningsverschil niet naar wens wordt opgelost, kan je er melding van maken aan Federdrive, de federatie van erkende rijscholen, via ombudsdienst@federdrive.be.

Artikel 6 – Vrijwaring

Als je tijdens de rijles of het praktijkexamen een bekeuring krijgt of schade veroorzaakt aan de auto van een andere weggebruiker of aan het lesvoertuig dan gelden de volgende afspraken:

  1. De rijschoolhouder kan je in de regel niet aansprakelijk stellen voor boetes of voor schades. Hij draagt zelf het risico.

  2. Bij opzettelijk wangedrag zal je wel aansprakelijk gesteld worden.

  3. Het is ten stelligste verboden om tijdens de rijles onder invloed van alcohol en andere middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, te zijn. Als na een aanrijding of incident blijkt, dat je onder invloed was, word je wel aansprakelijk gesteld.

  4. Het is verboden om medicijnen te nemen waardoor tijdens je rijles de rijvaardigheid beïnvloed wordt. Dit staat overigens duidelijk op de verpakking. Ook dan kan je bij een aanrijding of incident aansprakelijk worden gesteld. Neem altijd contact met de rijschool op als je dergelijke medicijnen moet gebruiken.

Artikel 7 – Vormingsmoment

  1.  Gedurende deze 3 uur durende opleiding krijgt de Klant uitleg over de leerdoelen van de rijopleiding en de vereiste vaardigheden van bestuurders, zijn rol als begeleider, de basisbeginselen van verkeersveilig anticiperend rijgedrag, de wegcode en praktische tips.

  2. Rijopleiding ASCO garandeert dat alleen instructeurs met een beroepsbekwaamheidsbrevet II of III die de specifieke opleidingen hebben gevolgd, de vorming geven.

  3. Voor de vorming betaalt de Klant (begeleider) een vergoeding van 20 euro (BTW incl.). De kandidaat-bestuurder mag de vorming van de begeleider bijwonen zonder dat daarvoor een vergoeding hoeft te worden betaald.

  4. De vergoeding wordt geïnd bij online inschrijving. Dit betreft een bestelling met betaalverplichting.

  5. Voor deze inschrijvingen via het internet geldt het herroepingsrecht van 14 kalenderdagen na de inschrijving. Indien de Klant echter zelf een opleiding kiest en volgt binnen deze termijn vervalt van rechtswege zijn herroepingsrecht.

  6. Annulering door de Klant dient schriftelijk te gebeuren (per brief of e-mail) en is slechts mogelijk tot 10 dagen vóór de aanvang van de opleiding (behoudens bij toepassing herroepingsrecht cf. artikel 5). Indien de Klant verzaakt tijdig te annuleren, is de volledige vergoeding verschuldigd.

  7. Aan de deelnemers wordt uitdrukkelijk gevraagd:
    - om op tijd aanwezig te zijn. Indien deelnemers te laat zijn (meer dan 10 minuten), dan zullen zij geen begeleidersattest ontvangen.
    - om een smartphone bij te hebben waarop ItsMe (www.itsme-ID.com) geactiveerd is en waarmee een QR-code kan gescand worden. De klant is zelf verantwoordelijk voor de identificatie op het platform van de overheid. 

  8. Deelnemers die vroegtijdig vertrekken uit het vormingsmoment, mogen ook geen begeleidersattest ontvangen. Zij moeten zich vervolgens inschrijven voor een nieuw vormingsmoment en moeten hiervoor opnieuw 20 euro betalen.

  9. Het niet opdagen, al dan niet door overmacht, geeft geen recht op terugbetaling of vervangingsles. Indien de Klant verhinderd is de opleiding te volgen kan hij zich niet laten vervangen.

  10. Bij online opleidingen is de klant is zelf verantwoordelijk voor de optimale werking van zijn internetverbinding en de optimale werking van de camera en microfoon van zijn apparaat.

  11. Rijopleiding ASCO behoudt zich het recht voor, zonder hiervoor enige vergoeding aan de Klant verschuldigd te zijn, om bij onvoldoende inschrijvingen of omwille van organisatorische redenen (bv. door ziekte van de docent of onbeschikbaarheid van een zaal door overmacht) de opleiding te annuleren of te verplaatsen naar een latere datum. De deelnemers worden hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht, hetzij via mail, hetzij telefonisch.

  12. Indien de opleiding wordt verplaatst, verbindt Rijopleiding ASCO zich ertoe de nodige inspanningen te leveren de vorming alsnog binnen een redelijke termijn te laten plaatsvinden.

  13. In geval van afgelasting wordt het volledige bedrag, zo dit reeds vereffend was, integraal en binnen de 5 dagen nadat de beslissing tot afgelasting werd genomen, teruggestort.

  14. Na de gevolgde opleiding wordt er een begeleidersattest uitgereikt. Dit attest geldt als bewijs van de gevolgde vorming. Dit attest blijft 10 jaar geldig vanaf de datum van de gevolgde opleiding.